Dag 1 in Zuid-Korea - Shorttracken

Na maanden van voorbereiden, mentaal en fysiek, was het gisteravond zover: de openingsceremonie van de World Winter Games in Zuid-Korea. Een groots evenement waarbij veel belangrijke politieke leiders aan het woord kwamen. Helaas waren die niet altijd even interessant voor de sporters, want sommige van Team NL vielen af en toe in slaap (zo heb ik begrepen Smile).

En vandaag was het dan zo ver: de eerste sportdag! Vandaag zijn wij, het media team, op bezoek geweest bij het shorttrack in Gangneung. Vandaag en morgen schaatsen alle sporters hun divisioning wedstrijden. Op basis van deze uitslagen worden dan van vrijdag t/m maandag de finales geschaatst. Alle shorttrackers van Team NL schaatsen drie afstanden:

  • 111m, 222m en de 333m
  • 222m, 333m en de 500m
  • 333m, 500m en de 777m
  • 500m, 777m en de 1000m
  • 777m, 1000m en de 1500m

Na bijna een uur in de bus te hebben gezeten, kwamen we aan bij de Gangneung Ice Rink waar al volop werd geschaatst. De dames Tessa, Marit, Anouk en Maartje hadden de 500m al geschaatst. Ze deden het alle vier heel erg goed! Maartje had zelfs een sporter weten in te halen en kwam daardoor als eerste over de streep.

Toen wij aankwamen was het echter tijd voor de mannen om hun kunsten op het ijs te vertonen. We waren net op tijd voor Daan, die zich als eerste van de mannen op het ijs begaf. Hij deed z’n best en hield zich cool, waardoor hij een mooie tijd wist neer te zetten. Daarna was het tijd voor Gertjan. Mede door de aanmoediging van zijn broer Nico (die ook mee is om te schaatsen, hier in Zuid-Korea) en zijn ouders in de tribune ging hij keihard van start. Hij lag lang op de tweede plaats, maar door een val van zijn voorganger ging hij als eerste over de streep.

Na de 500m waren de heren van de 1500m aan de beurt. Jarno en Dominique zaten beide in dezelfde heat en moesten het dus tegen elkaar opnemen. De andere schaatsers kwamen uit Rusland en Korea. Het was een spannende race waarbij duidelijk was dat Jarno, Dominique en de Koreaan aan elkaar gewaagd waren. Jarno ging gelijk goed van start en zat bijna de hele wedstrijd in de rug van de Koreaan. Dominique begon rustig maar ging gedurende de race steeds harder schaatsen. Zo werd het een nek-aan-nek finish, waarbij Jarno net (aan de binnenkant) de Koreaan wist in te halen. Dominique eindigde uiteindelijk als derde. Een zeer verdiende resultaat. Daarna was het tijd voor Nico, die een personal best wist te schaatsen!

De langlaufers en skiërs moesten vandaag overigens plotseling toch divisioning wedstrijden rijden. Ze hadden in eerste instantie vrij en waren van plan de shorttrackers aan te gaan moedigen, maar helaas bleek dat ze op het laatste moment toch hun wedstrijd outfit aan moesten trekken voor hun divisioning wedstrijden.

Gelukkig ging het bij de meeste sporters goed, ondanks de onverwachte divisioning. Bij een enkeling bleek het onbekende parcours toch een nadeel. Zo kwam Jeroen bij het langlaufen er helaas te laat achter dat er een bocht naar links gemaakt moest worden. Hierdoor kwam hij lange tijd in een net vast te zitten, waardoor zijn divisioningstijd ver boven zijn kunnen lag. Gelukkig diende zijn coaches Aad & Lilyan gelijk bezwaar in waardoor hij op zijn “normale tijd” finale mag rijden en dus kans blijft houden op de medailles.

Ook Lucas moest even wennen aan het parcours bij het skiën. Hij mocht als één van de weinigen van de hoogste piste af, wat aanvankelijk goed ging. Maar bij zijn derde poortje vlakte de piste opeens af wat Lucas niet had verwacht, waardoor hij onderuit ging. Gelukkig kon hij weer snel opstaan en was hij binnen no-time onderaan de piste!

Alle sporters hebben zo goede tijden neergezet voor hun finale wedstrijden. Alleen nog vroeg naar bed gaan en goed uitrusten kan hun aan medailles helpen, want qua schaatsen zijn ze in ieder geval niet te stoppen!

Vergeet trouwens niet om ook even bij de speciale blog van Jan Driessen, van hoofdsponsor AEGON, te kijken. Jan heeft deze geschreven voor zijn collega's van AEGON, maar deelt die graag met ons en de liefhebbers van Special Olympics!