Dag 2 - Jan Driessen

Jan Driessen die skiër Wouter interviewt! | Photo InStyle

Ook vandaag heeft Jan Driessen weer een mooie blog geschreven over zijn ervaringen hier in Zuid-Korea. Lees je mee?

Special Olympics creëert helden!

"Bus come! Bus come!", zo stellen de talloze en extreem aardige vrijwilligers vol overtuiging op elke opstaplocatie. Vraag is nu al twee ochtenden: "Maar wanneer?" Zoals bij elk megasportevent zijn hier in Korea de 11.000 participanten totaal afhankelijk van het speciale openbaar vervoer. De prachtige bewegwijzering en de exacte tijdschema's ten spijt, blijft het devies: gewoon rustig afwachten. Go with the flow! Eindelijk in de bus begint een oude Amerikaan spontaan te huilen. Hij vertelt met horten en stoten over zijn dochter. Die heeft hij net zien skiën op een sneeuwhelling in Korea. En hij kan dat beeld nog steeds niet bevatten: "Mijn dochter werd bij haar geboorte afgeschreven door de artsen, we hebben jarenlang gevochten voor haar leven, en nu is zij het die de hele familie naar Korea brengt als deelneemster aan de Special Olympics World Winter Games 2013. Unbelievable!"

De enthousiaste Koreaanse vrijwilligers

Lize Weerdenburg uit Odijk heeft het downsyndroom. Vier jaar geleden won ze tijdens de Special Olympics World Winter Games in Idoha twee keer goud en een keer brons met schaatsen. Het veranderde haar leven. Nu is ze hier in Korea als bekend ambassadeur van Special Olympics Nederland. Ze is zelfverzekerd en gedreven. Vol vertrouwen door wat ze sportief heeft gepresteerd. Ze vult vakken bij de Jumbo. Woont nu zelfstandig met begeleiding. En zit hier op het ereplatform naast de president van Korea. Trots vertelt ze over haar optredens in De Wereld Draait Door, Helden bij Teleac en Down met Johnny de Mol. Ook voor een radio-interview draait ze haar hand niet meer om. Deelname aan Special Olympics heeft haar waardering en bewondering en dus eigenwaarde gebracht. En daarmee een meer volwaardig bestaan.

Voorzitter Fon en ambassadeur Lize samen op de foto

Ook voor de 21 nieuwe deelnemers aan Special Olympics 2013 verandert deze sportprestatie en alle daarbij horende aandacht nu al hun levenshouding. Wouter Brink is normaal stil en teruggetrokken. We volgen hem hier met de camera en de overgang is verbluffend. Hij vertelt hele verhalen en is sociaal. Voelt zich gerespecteerd en –terecht- een held. Deze jonge sporters houden ons een confronterende spiegel voor. Ze stellen zich, ondanks hun beperking, een doel, gaan er helemaal voor en maken hun droom waar. En dat allemaal met een ontwapende blijheid en optimisme. Valide sporters kunnen qua instelling nog veel leren van deze groep atleten met een beperking. De 'meet and greet' met de sporters is geen verplicht nummer, maar een warm bad. Met allemaal enthousiaste verhalen vol dankbaarheid over wat ze mee mogen maken. Zelfs hun slaapkamers moeten worden getoond. Met alle matrassen naast elkaar op de grond, maar niemand die klaagt.

Een dolle bedoeling in de slaapkamer van de skiërs

Samen met Rabobank is AEGON al 5 jaar hoofdsponsor van Special Olympics Nederland. Met een relatief laag sponsorbedrag bereiken we nu 7000 sporters in Nederland met een verstandelijke handicap. Fon Koemans, voorzitter Raad van Toezicht Gehandicaptensport Nederland en Special Olympics Nederland hoopt dat door het huidige succes, veel meer mensen met een verstandelijke beperking bereikt kunnen worden. "Jammer dat de Nederlandse media en de sportbonden hier nog veel te weinig aandacht aan besteden. Het is weliswaar geen topsport, maar voor deze groep mensen wel aantoonbaar belangrijk!"

Langlaufster Gonny wilde wel samen op de foto met ambassadeur Carl Verheijen