Dag 4 op de zonnige maar koude piste

De skiërs van Team NL | Photo InStyle

Na regen kom zonneschijn zeggen ze en in Zuid-Korea is dat zeker het geval! Gelukkig maar, want we hadden besloten om vandaag naar de finales van het skiën te gaan kijken, inclusief de medaille uitreikingen. Omdat het skiën gisteren was afgelast, hadden ze besloten om het schema van vandaag in elkaar ‘te proppen’. De ochtend zou dus vroeg en voortvarend van start gaan; eerst de finales van de Super G (waar donderdag de divisioningswedstrijden voor waren), daarna gelijk de medailles en dan door naar de divisioning voor de Super Slalom.

We waren mooi op tijd en stonden te kijken waar we ons voor die dag zouden opstellen. Maar het was wel verdacht rustig op de piste; het schema bleek een uur te zijn opgeschoven omdat de piste een ijsbaan was geworden door alle regen van gisteren. Terwijl we aan het besluiten waren wat we dan die uur zouden gaan doen (staan in de koud of ergens warm binnen zitten) waren er een stel Koreanen foto’s op het podium aan het maken. Dus besloten wij dat ook maar te doen! Zie het één van de foto’s hieronder Wink

Media Team NL

Media Team NL met onze Koreaanse vrienden!

Daarna hadden we natuurlijk nog steeds genoeg tijd over, maar gingen we alvast op zoek naar een goede plek. Claudia zou namelijk vrij vroeg al van start gaan op de intermediate baan, dus we stonden startklaar. Ze gleed heel mooi en elegant over de piste, maar helaas iets te langzaam waardoor ze als zesde over de streep kwam. Niks aan te doen en gelukkig was ze er hartstikke blij mee. Haar ouders waren in ieder geval super trots.

Daarna volgde Marjolein op de novice baan. Ze was vastberaden en gleed soepel van de piste af. Voor we het wisten ging ze juichend over de finish! Ze was namelijk tweede geworden. Een zilveren medaille! Ze was zo blij. De grote glimlach op haar gezicht was er de hele dag niet meer af te krijgen. Zelfs niet toen ze een paar uur moest wachten tijdens de medaille ceremonie.

Schijnbaar kan de medaille uitreikingen bij het skiën lang duren, maar 5 uur lang in de kou wachten op alle medailles die worden omgehangen vonden wij wat lang duren! En wij waren niet alleen. De ouders van Claudia, vriend van Maaike en een aantal supporters van De Brug Groningen hadden blauwe vingers en tenen gekregen. De zon scheen, maar het was koud op de piste vandaag! Gelukkig zaten de sporters in een verwarmde tent (ietswat overvolle tent) en hadden zij geen last van de koud.

Maar goed, waar was ik gebleven? Bij Wouter. Hij was de volgende om van de piste af te komen. Alle sporters kwamen weer tegelijkertijd op hun niveau de berg af, op basis van de divisioning. Op de intermediate baan ging Wouter als een speer naar beneden. Keihard! Helaas viel hij net niet in de prijzen. Hij werd vijfde. Maar coach Laurens heeft er vertrouwen in “Hij haalt ze wel in op de volgende afdaling!”

Maaike was de volgende die over de finish streep kwam op de novice baan. Ze had het hartstikke goed gedaan en werd zelfs door de Ierse supporters aangemoedigd. Een bronzen medaille was het resultaat. Ze kon niet geloven dat ze het zo goed had gedaan! Haar vriendje kon het niet geloven. “We wilde eerst samen gaan skeeleren, maar toen zagen we dat we in Huizen konden gaan skiën en besloten het dus maar te proberen. Anderhalf jaar later is ze hier in Zuid-Korea om deel te nemen aan de World Winter Games en dan wint ze ook nog eens brons!”

Vervolgens was Sander aan de beurt, ook op de novice baan. Ook Sander ging goed van start en ging strak langs de poortjes richting de finish. Net voor de finish begon hij al te juichen. Hij was zo blij dat het goed was gegaan. Met een glimlach van oor tot oor werd zijn zilveren medaille omgehangen!

Lucas was intussen ook al de piste af gesjeest. We hadden hem weer gemist omdat zijn advance piste ergens hoger op de berg ligt, waar wij helaas weinig tot geen zicht op hadden. Maar toen we hem zagen kon hij het weer niet geloven. Hij had de afdaling in 39.53 sec gedaan. Meer dan 3 sec sneller dan zijn divisioning, op een piste van ijs. Het resulteerde uiteindelijk in gouden medaille! Hij kon het niet geloven. Hij kan het niet geloven. Lucas bleef maar herhalen “Ik kan het echt niet geloven.” Ik denk dat hij het nu nog steeds niet kan geloven.

Omdat iedereen op de skipiste zo z'n best had gedaan vandaag, hadden de coaches Laurens en Eline besloten om de skiërs mee uit eten te nemen. Naar de hamburger tent om de hoek. Hopelijk heeft het gesmaakt!

Morgen is het bij het skiën gelijk alweer tijd voor finales; de Super Slalom. Vanmiddag zou het divisioning van de Super Slalom plaatsvinden, maar door het uitlopen van het programma is dat helaas niet gelukt. Om die reden worden de finale tijden van de Super G gehanteerd als de divisioningstijden voor de Super Slalom.

De shorttrackers waren vandaag ook gewoon weer aan de beurt. Op het programma stonden de 777m en de 111m. Bij het shorttracken mogen er maar vier schaatsers tegelijk op de baan. Als er echter meer dan vier schaatsers in een klasse zitten, zijn er halve finales. De eerste twee gaan door naar de finale. Eerder was het dus de 500m die halve finales moest rijden, vandaag was dat ook het geval bij de 777m.

Maartje, Jarno, Dominique, Nico en Gertjan moesten allemaal in hun klasse de halve finale schaatsen. Bij Maartje ging het goed. Ze werd eerste in haar heat. In de finale was een dame uit Hong Kong haar helaas net te snel af; zilver!

Jarno was nipt tweede geworden in zijn halve finale, maar kon het in de finale helaas niet afmaken. Een vierde plek was het resultaat.

Dominique viel helaas al in de halve finale af maar met een snelle tijd, waardoor hij uiteindelijk vijfde werd. Ook Nico viel in de halve finale af en had uiteindelijk een zesde plek.

Broer Gertjan deed het beter in zijn halve finale, hij werd tweede. En dat bleef ongewijzigd! Want in de finale kwam ook als tweede over de streep en heeft er een zilveren medaille bij.

Marit, Tessa en Daan hoefden geen halve finales te schaatsen en zaten dus gelijk al in de finale. Marit en Tessa zaten in dezelfde klasse en moesten het dus tegen elkaar opnemen! Wat was het spannend. Uiteindelijk wist Marit de zilveren medaille binnen te slepen en Tessa de brons. Altijd goed om meerdere Nederlanders op het podium te zien!

Daan ging in zijn finale vandaag goed van start. De 500m race van gisteren was niet goed gegaan door zijn zenuwen. Vandaag was dat wel anders! Hij had naar coach Jacob geluisterd, en alleen maar naar hem. En daarom wist hij als tweede over de streep te gaan. Een zilveren medaille!

Annelien was als enige vandaag op de 111m actief. Het was een spannende race die Annelien nipt als tweede wist te winnen. Met een verschil van 0.09 sec op de nummer drie, heeft zij de zilveren medaille gewonnen!

Morgen is het bij het schaatsen tijd voor de 222m (halve) finale en de 1000m finale.

Morgen mogen ook eindelijk weer de langlaufers aan de bak. De finale van de 500m staat op het programma. Hopelijk zullen zij zich warm genoeg aankleden, want de voorspelling is dat het -12 C gaat worden!