European Unified Sailing Regatta in Rotterdam

Klik hier voor de resultaten van het European Unified Sailing Regatta.

 


Rotterdam, 16 mei 2016 - De opening van de European Unified Sailing Regatta Rotterdam op 13 mei 2016 heeft een onuitwisbare indruk bij de doelgroep achtergelaten. Met dank aan de inzet van de vrijwilligers van de Torch Run werden de 15 internationale teams vanaf de Watersport Vereniging Rotterdam naar de openingslocatie begeleid. Met de luide sirenes en zwaailichten van de Brandweer-, de Politie- en een heuse arrestantenwagen was dit een indrukwekkende optocht voor de doelgroep. Ook tijdens de ‘Parade of Athletes' was de blijdschap van de gezichten van de atleten af te lezen. Het was duidelijk; zij waren de belangrijkste aanwezigen op deze allereerste European Unified Sailing Regatta. Na diverse toespraken kwam de ‘Flame of Hope’ over het water met de RIB/Zeevaartpolitie en werd plechtig in optocht, onder begeleiding van de ‘Triomfmars uit Aida' naar het podium gebracht. Na het hijsen van de Special Olympics vlag en het uitspreken van de Special Olympics eed werd het Special Olympics vuur onder luid gejuich ontstoken.

 

De wedstrijden
Er werd gevaren op Level III niveau volgens de definitie van Special Olympics; de bemanning van elke zeilboot bestond uit twee watersporters met een verstandelijke beperking (Unified sporters) en één zeiler zonder verstandelijke beperking (Unified partner) welke uitsluitend mondeling aanwijzingen mocht geven. Met soms windvlagen van windkracht 5 Beaufort, draaiwinden en een koude temperatuur was dit zeker een uitdaging. Het bewijs is geleverd; deze belangrijke elementen bevorderden op een gelijkwaardige manier de participatie tussen de doelgroepen, wat duidelijk zichtbaar was tijdens de wedstrijden op het water en aan de wal. De ontlading kwam dan ook op zaterdagavond tijdens het geweldige feest op een rondvaart door de Rotterdamse haven die met behulp van de sponsors werd aangeboden. Het Europese element was ook hier zichtbaar door de ingezette Sirtaki demonstratie van het Griekse team.

De prijsuitreiking
Na de eerste wedstrijden zijn er drie divisies gemaakt. Met het Belgische team aan de top hebben alle deelnemers onder luid gejuich een medaille ontvangen. ‘Changing Lives, Changing Attitudes’; alle winnaars van deze Regatta gingen naar huis als ‘succesvolle zeiler’! Special Olympics en initiatiefnemer Stichting Plons bedanken alle enthousiaste vrijwilligers en sponsors welke door hun bijdragen de doelgroep in staat hebben gesteld zich winnaar te voelen.

Ga naar www.unifiedsailing.org voor o.a. de foto's van het geslaagde weekend!

Klik hieronder voor foto's gemaakt per dag door Jan de Kreek: