Globetrotter Lize Weerdenburg

Het motto van Special Olympics Nederland is changing lives, changing attitudes. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Hieronder vind je het verhaal van Lize Weerdenburg, ambassadeur voor Special Olympics Nederland.


Lize Weerdenburg was de afgelopen jaren te zien in de soap Downistie en de televisieprogramma’s Down met Johnny, Down voor Dummies en nam deel aan de Special Olympics World Winter Games in Idaho. Deze maand vertrekt Lize als International Global Messenger naar de Special Olympics World Winter Games 2017 in Oostenrijk. ’s Werelds grootste wintersportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lize vindt sporten belangrijk. “Mijn favoriete sporten zijn paardrijden en schaatsen. Elke zondagmorgen heb ik schaatstraining in Amsterdam. Daar heb ik altijd ontzettend veel plezier met mijn teamgenoten en coach. Ook helpt het me om gezond te blijven. Tijdens het schaatsen voel ik de wind door mijn haren en verdwijnen al mijn zorgen.

Goud in Idaho
In 2009 deed Lize mee aan de Special Olympics World Winter Games in Idaho. “Ik ben zonder mijn ouders naar Amerika gegaan. Ik won brons op de 333 meter en goud op de 555 en 777 meter. Dit heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven. Bij de huldiging sprong ik een gat in de lucht! Ik was toen de gelukkigste vrouw ooit. In Nederland hadden mijn collega’s mijn afdeling in de supermarkt versierd en in de pauze hadden we taart! Ik werd echt gewaardeerd en gezien en dit is erg belangrijk voor mij.

International Global Messenger
In 2014 is Lize benoemd tot International Global Messenger (IGM). In 2015 volgde Lize voor deze functie trainingen in Washington, samen met nog 11 andere IGM’s. “Ze komen over de hele wereld vandaan, zoals de Filipijnen, Egypte, Oostenrijk en China.

Sindsdien deelt Lize als IGM haar boodschap: “Deelnemen aan Special Olympics evenementen betekent voor mij dat ik succesvol kan zijn, dat ik resultaten kan leveren, op mijn eigen niveau. En dit maakt mij erg blij! Het laat zien dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan de maatschappij, net zoals mensen zonder beperking kunnen deelnemen.

Op het podium met Michelle Obama
In 2015 is Lize samen met haar mentor Marijn Wijga naar de Special Olympics World Games in Los Angeles gegaan. “Ik heb daar een toespraak gehouden voor 62.000 mensen en bij Michelle Obama op het podium gestaan, een prachtige vrouw.”

Daar wordt de komende weken een nieuwe ervaring aan toegevoegd: de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk. “Ik kijk er ontzettend naar uit om alle IGM’s terug te zien! Het wordt heel gezellig, maar we hebben ook een druk programma. Ik ga een toespraak houden voor de ministers van Oostenrijk, we gaan leren hoe we een gezondheid en fitnesstraining moeten geven en ik ga natuurlijk Team NL aanmoedigen!

Op de foto staan Lize en haar assistent-mentor Renée. Lize is vandaag, woensdag 15 maart, samen met Renée naar Oostenrijk gevlogen om daar haar taken als IGM te vervullen. De foto is gemaakt op Schiphol.