Maandag 20 maart

De eerste medaille voor de schaatsers van Team NL: brons voor Sebastiaan

Vandaag kwamen de Team NL sporters in alle vier de disciplines in actie: langlaufen, schaatsen, skiën en snowboarden. Bij het schaatsen werd de 1e medaille voor Nederland behaald: brons voor Sebastiaan! Bij het langlaufen, snowboarden en skiën ging het vandaag om divisioning. Niet elke eerste race ging meteen even goed, maar uiteindelijk heeft iedereen een prima tijd neergezet. Op naar de finales!

De dag in Graz begon met een aantal divisioning wedstrijden. Vanaf half 12 werd het steeds drukker in het ijsstadion voor de finales van de 1000 meter. Ook in Graz kon je de vele Nederlandse supporters niet over het hoofd zien. En natuurlijk zaten alle teamgenoten klaar voor de race van Sebastiaan. Om 12.25 uur ging hij van start en hij eindigde uiteindelijk op een mooie 3e plek.

Pannenkoeken!!
Bij de lunch in de Messe hadden we keuze uit pasta, rijst, gekookte aardappels met een stukje vlees en groenten erbij. Net als gisteren, en eergisteren en de dag ervoor…De oplettende eter constateerde wel wat variatie in de pastavorm en het soort vlees, maar daarmee was ook alles gezegd. Niet dat het eten niet goed is, maar het is niet gek dat na zoveel dagen hetzelfde eten iedereen trek krijgt in wat anders. Marieke had een goed idee en daarom alvast via deze blog een oproep namens de sporters in Graz aan Michel en Natascha: “Gaan we op de weg terug naar huis met z’n allen eten in een pannenkoeken restaurant?” En als dat niet past dan vinden we een reünie ook prima (met pannenkoeken dan).

Na de lunch was het tijd om naar de prijsuitreiking te gaan, op een plein in het centrum van Graz. De hele dag en hele week door zijn daar dans- en muziekoptredens. Het vervoer in Graz tussen hotel, ijsstadion en Messe gaat per tram. En laat Hanz nou net gezegd hebben voordat we uit Nederland weggingen dat hij zo graag een keertje in de tram wilde; nu mag hij iedere dag wel een paar keer, hoe leuk is dat?!

Op het plein werden we welkom geheten door de burgemeester van Graz. Na een korte speech ging de medaille ceremonie van start. Sebastiaan schaatste in divisie 9 en ze begonnen met divisie 1, dus we moesten even wachten. Niks vergeleken met de 3,5 uur durende ceremonie bij het skiën natuurlijk… En daar was Sebastiaan, vol trots kreeg hij z’n bronzen medaille omgehangen. Z’n reactie, met een glimlach van oor tot oor: “Ik heb het idee dat ik in het koningshuis ben!”. Waarschijnlijk heeft hij z’n medaille nu net pas afgedaan.

Intussen kregen we berichten binnen uit Rohrmoos en Ramsau dat iedereen z’n divisioning prima had gedaan. En dat was best knap, want de pistes waren niet heel goed. De langlaufers moesten zelfs uitwijken naar een ander parcours.

Nieuwe vrienden
Dat de sporters tijdens de World Games veel vrienden maken bleek vandaag in verschillende opzichten. Olaf werd bij zijn afdaling door heel veel mensen aangemoedigd en vond dat zo gaaf dat hij even vergat naar de sneeuw te kijken en een sneeuwhoop over het hoofd zag. In zijn tweede race pakte hij het anders aan en kwam feilloos beneden. Brian wordt inmiddels in Graz door beveiligingsmensen, Coca Cola meisjes en andere vrijwilligers met ‘Brian’ aangesproken. En zo loodste hij ook het mediateam de eetzaal binnen om samen met de ploeg te eten.

Healthy Athletes
Na de prijsuitreiking was het tijd voor Healthy Athletes, in de Messe. Voor degenen die Healthy Athletes niet kennen: Healthy Athletes helpt en test atleten gratis, zodat ze weten of ze goed zien, lopen, bewegen en horen. Ook gebit en algemene conditie worden onderzocht en sporters krijgen persoonlijk advies. Bij Healthy Athletes krijgen sporters tandenpoetsles en een nieuwe (sport)bril als dat nodig is. Het Healthy Athletes programma bestaat uit zes onderdelen: Fit Feet, Special Smiles, Opening Eyes, FUNfitness, Healthy Hearing en Health Promotion. Vakkundige mensen zetten zich vrijwillig en geheel belangeloos in om al deze programma's mogelijk te maken.

Sommige sporters vonden het best spannend om naar Healthy Athletes te gaan: “Als ze me maar geen pijn doen, als ze maar niet teveel aan me zitten, ik hoop niet dat er iets niet goed is.” We begonnen bij het Special Smiles, gebit. In de tandartsstoel kregen alle sporters eerst een aantal vragen om te beantwoorden: Heb je een tandarts? Hoe vaak ga je naar de tandarts? Hoe vaak poets je je tanden? Heb je ergens pijn? Daarna werd het gebit onderzocht. Na de tandenpoets les kregen alle sporters een pakketje met tandenborstel, mondwater en tandpasta. Daarna gingen we door naar Opening Eyes, de ogen. Daar moesten de sporters wel heel veel verschillende testen doen en werd ook bekeken of ze misschien lenzen of een bril nodig hadden. Na de ogentesten ging Healthy Athletes dicht voor vandaag. Morgen komen we zeker terug voor de oren, voeten en andere testen. Indrukwekkend hoe professioneel dit programma in elkaar steekt!

Vanuit Healthy Athletes konden we meteen door naar het avondeten. Voor meer informatie: zie de lunch. Terug bij het hotel werden de sporters kort toegesproken door coach Cynthia: ze wees de sporters aan die als eerste mochten douchen –Joost, met een grote smile: “Altijd moet ik als eerste” en alle sporters werden gevraagd hun schaatsen en kleding voor morgen klaar te leggen. Verschillende sporters lieten merken dat ze alweer een geweldige dag hadden gehad. Ook uit Schladming kwamen positieve geluiden: Herman vindt alles leuk en geweldig maar wil tegelijkertijd ook wel naar huis. Reden: lekker weer een biertje drinken. Hij had even hoop dat hij na z’n laatste wedstrijd al een biertje mocht, maar Hanneke heeft ‘m nogmaals uitgelegd dat de Special Olympics alcohol vrij zijn. Nog even geduld dus Herman!

Morgen kunnen we voor het eerst een beetje uitslapen: 8.15 uur ontbijt. Er staat een flink aantal finales op het programma. Komen er nog meer medailles bij voor Team NL?