• Home
  • Nieuws
  • De avonturen van ambassadeur Lize in Oostenrijk

De avonturen van ambassadeur Lize in Oostenrijk

Onze ambassadeur Lize Weerdenburg is de afgelopen paar weken als International Global Messenger (IGM) in Oostenrijk geweest voor de Special Olympics World Winter Games. Haar assistent-mentor Renée hield een dagboek bij over de avonturen van Lize.


vertrek

Klaar voor vertrek

Woensdag 15 maart
Het avontuur kan beginnen! We vliegen van Schiphol via Frankfurt naar Salzburg, waar wij in een taxi bus stappen naar Schaldming. Het hotel waar wij verblijven heeft een prachtige ligging; tegenover het stadion van de openingsceremonie! Het is geweldig om alle IGM’s terug te zien. Net als de sporters komen de andere elf IGM’s uit alle hoeken van de wereld; Panama, Botswana, Thailand, (drie uit) USA, Egypte, Macau, Indonesië, Zuid-Korea en Oostenrijk. Na een etentje is het tijd om op tijd naar bed te gaan want we hebben een druk programma voor de boeg!

Jason en Lize

Lize en Jason Mraz

Donderdag 16 maart
Vandaag is een oefendag met alle IGM’s. Zaterdagavond moeten wij samen met Jason Mraz en Grace VanderWaal optreden tijdens de openingsceremonie. Het stadion wordt omgebouwd voor de openingsceremonie. Het is ontzettend indrukwekkend! We gaan vandaag ook langs bij een lokale school waar elk IGM zich voorstelt aan een groep kinderen. Met de scholieren leren wij gebarentaal om het lied “I won’t give up” van Jason Mraz tijdens de openingsceremonie uit te beelden. Na een lange dag van oefenen is het tijd voor onze eerste Oostenrijkse maaltijd. Smullen maar! In onze dromen gaan wij verder met oefenen.

lunch met IGMs

Lunch met de IGM's

Vrijdag 17 maart
In de ochtend is er een bijeenkomst met Special Olympics Inc. sponsor Bank of America. Daar komen wij ook (Head of Delegation) Michel, (Assistent Head of Delegation) Natascha en (voorlichter) Talja tegen en besluiten wij gezellig samen te lunchen! Na de lunch is het weer tijd om te oefenen en ontmoeten wij Jason Mraz en Grace VanderWaal voor het eerst! De vader van Grace komt ook uit Nederland en ze heeft zelfs nog familie in Nederland wonen. De klik is er gelijk! In de avond is er weer een bijeenkomst van de Bank of America waar de IGM’s hun mooiste herinnering van de afgleopen twee jaar mogen delen. “Mijn mooiste herinnering is de speech met Nancy O’Dell voor 62.000 mensen tijdens de openingsceremonie in LA. Dit was een belangrijk moment voor mij omdat ik werd gezien. Mensen zagen dat ik ook een stem heb!” aldus Lize. De mooiste herinnering van de IGM uit Botswana was dat hij met Michelle Obama op het podium mocht staan. “Als het mij lukt om naast Michelle Obama te staan, dan is alles mogelijk. Ik kan alles bereiken wat ik wil!”

Lize @ Inclusion in Social Affairs and Sports

Lize in actie bij de Inclusion in Social Affairs
and Sports

Zaterdag 18 maart
De dag van de openingsceremonie! We staan vroeg op omdat we 's ochtends naar Graz moeten voor een speech met ministers uit o.a. Oostenrijk over ‘Inclusion in Social Affairs and Sports’. Wij rijden naar Graz met Timothy Shriver, die hoogste man binnen Special Olympics! Na een rondleiding in het gedeelte waar Healthy Athletes is, moeten wij naar de bijeenkomst toe. Lize vertelt wat Special Olympics voor haar betekent; “Special Olympics laat zien dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan de maatschappij, net als mensen zonder beperking. Dat door deelname ze succesvol kan zijn en resultaten kan behalen op haar eigen niveau. En dat geeft zelfvertrouwen!”

Voor wij het weten reizen wij weer richting Schladming voor de openingsceremonie. Het is een druk programma vandaag, want om 16u30 is er een openingsceremonie receptie. Maar liefst 800 mensen zijn daarvoor uitgenodigd inclusief alle IGM’s. In de avond eindelijk het hoogtepunt van de dag; de openingsceremonie! Ondanks alle regen is het een geweldig spektakel. We juichen Team NL toe en zien prachtige dansers, kostuums en Torch Run. Alle IGM’s staan samen met Timothy op de rode loper en ook het optreden met Jason en Grace was onvergetelijk!

Lize bij de prijsuitreiking

Lize in het publiek bij de prijsuitreiking van
Team NL Skiën

Zondag 19 maart
Na de lange dag van gister is het ’s ochtends even tijd om bij te komen en besluiten wij Team NL aan te gaan moedigen. Op de piste gaan wij de skiërs van Team NL aanmoedigen. Daar aangekomen blijkt Team NL Langlaufen dezelfde gedachte te hebben gehad en zijn er ook studenten van de Haagse Hogeschool die voor een studiereis bij de World Winter Games zijn. Het is één groot feest! We juichen, doen ‘hoofd, schouders, knie en teen’ en zien skiër Thijs in actie. Helaas valt hij even, maar zit niet bij de pakken neer; na zijn val skiet hij al juichend verder. Wat een kanjer!

We hebben vervolgens een lunch afspraak met Muhtar Kent, de grote baas van Coca Cola. De andere IGM’s zijn er ook bij dus is het een gezellig samenzijn. Na de lunch gaan wij naar de prijsuitreiking van Team NL Skiën; weer is het één groot feest! In de avond is er weer een receptie. Dit keer ter ere van Eunice Kennedy Shriver, de oprichtster van Special Olympics. Na een speech van de Oostenrijkse IGM en Timothy Shriver (de zoon van Eunice) is er een film als eerbetoon aan Eunice Kennedy Shriver. De avond wordt afgesloten met muziek en ontstaat er een heuse polonaise inclusief Timothy Shriver. Iedereen is uitzinnig van vreugde; een herinnering om nooit te vergeten!

unified talk

Lize in actie bij Unified Talk

Maandag 20 maart
De groep IGM's wordt opgesplist. De helft, waaronder wij, vertrekt om 6u45 richting Graz. Daar zullen we de rest van de week blijven. 's Middags spreekt Lize op een Unified Talk: 'Be your best: Maximizing Athlete Health & Performance’ georganiseerd door sponsor Bank of America. Op het podium wordt Lize geïnterviewd. Lize: 'Ik kan me geen leven zonder schaatsen meer voorstellen, het is echt mijn passie'! Lize krijgt ook verschillende vragen gesteld zoals: 'Wat doe je om gezond te blijven zodat je alles uit jezelf haalt in de sport?', 'Help je teamgenoten en andere sporters om gezond te blijven?' en nog veel meer. Alles gaat in het Engels dus het is best vermoeiend, maar na het interview stappen er allerlei mensen op Lize af om haar te complimenteren op haar sterke boodschap. Gelukkig staat er de rest van de dag niks op de planning en kunnen wij even onze rust pakken.

Lize en Healthy Athletes

Lize geeft Healthy Athletes professionals advies

Dinsdag 21 maart
Het is weer vroeg op voor een bijeenkomst met professionals die betrokken zijn bij de Healthy Athletes programma’s. We wisselen ideeën uit en praten over het probleem dat veel van de professionals weinig kennis hebben over mensen met een verstandelijke beperking. Hierdoor kunnen zij hen vaak niet goed helpen, waardoor mensen met een verstandelijke beperking met hun pijn of klachten rond blijven lopen. Daarom moeten studenten dat in hun opleiding gaan leren. “Doktoren moeten meer vragen aan ons stellen, zodat ze ons beter begrijpen. Ook vind ik het belangrijk dat ze respect voor ons hebben!”

Lize tijdens het Unified Sports Experience

Lize in actie bij de Unified Sports Experience

Woensdag 22 maart
Na een week lang praten over sport, gaat Lize vandaag eindelijk zelf sporten! In het shorttrackstadion neemt Lize deel aan de “Unified Sports Experience”. Samen met de bekende Amerikaanse shorttracker Apolo Ohno (wereld- en Olympisch kampioen), assistent scheidsrechter Jarno, coach Cynthia, shorttracker Sebastiaan en nog vele anderen schaatsen zij een demo-wedstrijd. Lize vindt het heerlijk om weer even te schaatsen. Even geen Engelstalige recepties en lezingen.

In de middag moet Lize, als lid van de Special Olympics Europe Eurasia (SOEE) Athlete Leaders, een workshop bijwonen over Health & Fitness, waarin wij veel leren over een gezonde levensstijl: drink veel water, eet veel groente en fruit, beweeg regelmatig en zorg ook voor voldoende ontspanning. Lize leert ook allerlei fitnessoefeningen “Het was wel erg zwaar omdat ik deze week zoveel heb stil gezeten”. Bewijst alweer dat regelmatig bewegen van belang is!

’s Avonds gaan wij met de IGM’s naar de Special Olympics World Dance Contest. We zien solo optredens, tweetallen en groepen in allerlei dansstijlen. Het is één groot spektakel! Lize vindt dat dans ook een officiële Special Olympics sport moet worden en gelukkig vertelt Timothy Shriver dat daar achter de schermen hard aan wordt gewerkt. Hopelijk zien wij deze talentvolle dansers over een paar jaar op de Special Olympics World Games terug!

Health & Fitness Workshop

Lize en Renée tijdens de Health & Fitness Workshop

Donderdag 23 maart
Vandaag weer vroeg op voor het tweede onderdeel van de Health & Fitness Workshop. Vandaag leren de sporters een ontspannings- en ademhalingsoefening die zij kunnen gebruiken als ze zenuwachtig voor een wedstrijd of presentatie zijn. In de middag is er een workshop over voeding. Wat denk je dat gezond is en wat is ook écht gezond? Wist je namelijk dat er in ijsthee maar liefst 23 suikerklontjes kunnen zitten?!

Daarna gaan we naar het festival terrein voor de prijsuitreiking van de shorttrackers. De schaatsers en coaches, de staf (Michel en Natascha), Special Olympics Nederland (Ragna en Marty), de sponsors, genodigden en ambassadeurs (Nelli Cooman, Carl Verheijen en Colin Huigen) zijn er dus ook om de sporters aan te moedigen met “Holland, Holland, Holland!”

’s Avonds gaan wij met de zogenaamd sponsordelegatie eten in een heel mooi restaurant boven op een berg. In het restaurant hebben we een prachtig uitzicht over de stad Graz. Na afloop vertellen Lize en Colin wat Special Olympics voor hen heeft betekent en ze bedanken de sponsors hartelijk voor hun steun.

Alle huidige IGM's

Vrijdag 24 maart
De andere IGM's die de afgelopen dagen in Schladming verbleven komen vandaag ook aan in ons hotel. We zijn weer compleet, zodat we deze fantastische week met z'n allen kunnen afsluiten! 's Middags gaan we naar de universiteit van Graz, waar ook Arnold Schwarzenegger aanwezig is. De zaal zit propvol, maar wij vechten ons door de menigte om nog even kennis te maken met Arnold Schwarzenegger. Lize wordt helemaal bedolven onder de mensen, maar het lukt!

Na de lunch gaan we naar de SOEE Athlete Input Council Meeting, waar Lize vertelt wat ze de afgelopen jaren als een Athlete Leader allemaal heeft gedaan. En dat is nogal wat; héél veel speeches waarin ze haar ervaringen met Special Olympics deelt. Daarna geven de sporters input wat zij wél en niet goed vinden aan Special Olympics evenementen. Er zijn gelukkig maar weinig verbeterpunten, al vinden zij wel dat het selectiesysteem voor World Games in alle landen gelijk moet zijn.

's Avonds eten we nog snel een hapje en gaan we naar de sluitingsceremonie. Tijdens deze sluitingsceremonie zijn er verschillende optredens en wordt het land voor de World Games 2019 gepresenteerd: Abu Dhabi. Tot slot is er ook een prachtig vuurwerkshow! Aan het eind neemt Lize voor het laatst afscheid van Timothy Shriver; een dikke knuffel en misschien tot een volgende keer. Daarna gaan we terug naar het hotel en nemen we afscheid van alle IGM's, die Lize waarschijnlijk ook niet meer terug gaat zien.

2018 is namelijk het laatste jaar voor Lize als IGM. Je kan voor vier jaar IGM worden en Lize is al sinds 2014 actief. Vanaf 2018 worden er twaalf nieuwe sporters aangesteld als IGM’s, zodat iedereen de kans krijgt om deze unieke ervaring mee te maken! Lize kijkt terug op een onvergetelijke tijd waarin ze haar ervaringen met Special Olympics over de hele wereld heeft verspreid en de boodschap “Special Olympics is erg belangrijk omdat het laat zien dat mensen met een verstandelijke beperking ook kunnen deelnemen aan de maatschappij, net als mensen zonder beperking!” duidelijk heeft gemaakt!

  Zaterdag 26 maart
Vandaag vliegen wij weer terug naar Nederland. Via Zurich komen wij om 19u aan in Amsterdam, waar wij door Lize’s moeder worden opgehaald. In de auto vertellen wij alle verhalen die wij hebben meegemaakt en daarna duiken wij heel heel vroeg ons bed in!