• Home
  • Nieuws
  • G-shorttrackster Maartje geeft zich helemaal en wint zilveren medaille

G-shorttrackster Maartje geeft zich helemaal en wint zilveren medaille

Enschede, 19 februari 2018 - Als Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt zaterdag hun olympische rondjes rijden, is op de IJsbaan Twente de grootste shorttrackwedstrijd van ons land bezig, onder de vlag van Special Olympics Nederland.

Maartje Ellenkamp zal deze week nóg stralender in de restaurants van de Almelose zorginstellingen Eugeria en Titus Brandsmahof bedienen. De 30-jarige Bornse veroverde zaterdag zilver op de shorttrackwedstrijden voor schaatsers met een verstandelijke beperking. "Natuurlijk doe ik mijn medaille maandag om", vertelt ze glunderend.

Foto: Herbert Driesen Maartjes zaterdag begint plechtig. Nadat Hanz Jacobs (13), lid van de Hengelose IJsclub, de Special Olympics vlam binnenbrengt, geëscorteerd door een politiemotor, leggen Maartje en oud-topschaatser Jorien Voorhuis uit Hengelo de Special Olympics eed af. Plechtig beloofden de dames voor een medaille te strijden, maar deelname is al als overwinning te beschouwen. “Heel erg gaaf”, vindt Maartje de gezamenlijke eed. “Jorien hielp me bij de eerste zin, daarna deed ik het uit mijn hoofd.”

Weerbaarder
De Hengelose sportwethouder Claudio Bruggink benadrukt dat de veertien Twentse gemeenten gehandicaptensport gezamenlijk naar een hoger niveau willen tillen. Daarin past deze wedstrijd voor 32 G-shorttrackers uit het hele land, onder de vlag van Special Olympics Nederland.

Voorzitter Ruud Verbunt (van deze van oorsprong Amerikaanse beweging die is opgezet door de zuster van president John F. Kennedy) ziet sporters met een verstandelijke beperking ‘in alle opzichter beter worden’ door sportieve strijd. “Onze doelgroep wordt er weerbaarder door. Ons doel is dat ze integreren in de breedste zin”, aldus de oud-advocaat en oud-rechter. Special Olympics laat studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen de effecten van sportevenementen wetenschappelijk onderzoeken. Anders dan bij de Paralympics, voor topsporters met een lichamelijke handicap, ligt de nadruk bij Special Olympics op breedtesport. “Bij ons kan iedereen een medaille winnen. Zo willen we meer zelfvertrouwen bij onze deelnemers kweken, zodat zij zich beter in de maatschappij kunnen opstellen”, stelt mr. Verbunt.

Maartje Ellenkamp laat deze middag zien dat ze zelfvertrouwen heeft. Op de piste van de binnenbaan rijdt ze op de 500 meter 10 seconden sneller dan voorheen. De Twentse, die schaatst vanaf haar 12de, wordt uitgelegd dat ze zojuist haar pr (persoonlijk record) heeft verbeterd. Het lukte net niet goud te pakken. “Ik heb alles gegeven wat ik kon”, blaast ze uit.

Bron: Bert Janssen, Tubantia

---

In Enschede zijn ook foto's gemaakt door:

Klik hier voor een filmpje van RTV Oost.

Klik hier voor de resultaten.