• Home
  • Nieuws
  • Help jij sporters met een verstandelijke beperking gezond worden?

Help jij sporters met een verstandelijke beperking gezond worden?

In het weekend van 8, 9 en 10 juni zijn de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek! Hét sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking, die om het jaar ergens in Nederland wordt georganiseerd. Ruim 2.000 sporters zullen in de Achterhoek de strijd met elkaar aangaan in 21 verschillende takken van sport; van atletiek tot voetbal, badminton tot zwemmen.

Om de Nationale Spelen tot een succes te maken, zijn er vrijwilligers nodig. Heel veel vrijwilligers. Zo ook bij het gezondheidsprogramma Healthy Athletes. Bij Healthy Athletes worden de sporters gratis getest in zes verschillende onderdelen:

  • Fit Feet; podotherapeuten controleren de voeten en of de juiste (sport)schoenen worden gedragen.
  • FUNfitness; bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten helpen sporters graag om fitter door het leven te gaan.
  • Health Promotion; diëtisten en gezondheidswetenschappers weten precies wat sporters het beste kunnen eten en drinken, ook tijdens wedstrijden.
  • Opening Eyes; optometristen, oogartsen en opticiens doen meerdere oogtesten.
  • Special Smiles; tandartsen en mondhygiënisten controleren het gebit en oefenen samen met de sporters het tandenpoetsen.

Mensen met een verstandelijke beperking, hebben, zo blijkt uit onderzoek en eigen ervaring, nog vaak slecht toegang tot goede gezondheidszorg. Zij hebben vaker dan gemiddeld een verkeerde diagnose, is er slechte voorlichting en worden gezondheidsproblemen niet of te laat herkend.

Tijdens de Healthy Athletes testen blijkt onder andere dat er nog steeds sporters zijn met een bril op verkeerde sterkte of zonder bril waar die wel nodig is. Of hebben 1/3 van de geteste sporters een gehoorprobleem waar de omgeving geen weet van had.

Aanmelden
Healthy Athletes is dus een onmisbaar programma tijdens de Nationale Spelen en om dat in goede banen te leiden zijn er veel vrijwilligers nodig! Op 8, 9 en 10 juni zoeken wij vrijwilligers om onze sporters te begeleiden naar de Healthy Athletes locatie en tijdens het programma. Ook worden enkele vrijwilligers ingezet om eenvoudige tests binnen de programma’s uit te voeren. Wil jij ons helpen en uiteindelijk de sporters helpen gezond worden? Meld je dan hier aan!