Zwemmers actief in Terni, Italië

Van 10 t/m 14 mei 2017 deden zes zwemmers van De Brug Veendam mee aan de Special Olympics National Summer Games van Italië in Terni. Zwemmers Arjan Ewolds, Bart Hol, Eric de Jong, Linda de Jong, Camilla Meiborg en Karin Kuiper werden begeleid door Jopie Vazel, Grietje Hooiveld, Eric Blauw en Geert Telkamp. Lees hieronder het verslag van hun avonturen.


Op 9 mei al heel vroeg (02.00 uur) moesten we vertrekken naar Schiphol, want onze vlucht naar Rome was al om 07.20 uur. In Rome aangekomen hadden we auto’s geregeld en gingen we op weg naar Terni (in het mooie Umbrië) waar we de eerste nacht in een hotel sliepen. Op 10 mei gingen we vergezeld met onze Italiaanse begeleidster (Silvia) naar ons verblijf voor die week in Amelia. ‘s Middags hebben wij de accreditaties opgehaald en ‘s avonds hadden wij een diner in een middeleeuws kasteel. ’s Avonds er de vlam ook al binnengebracht in het dorp.

Donderdag was de dag van de waarheid, het zwemmen begon. Er deden wel 20 teams uit Italië mee en daarnaast nog teams uit Hongarije, Letland en wij dus. Voor ons stond op het programma de divisioning van de 25 m vrije slag, de 50 m schoolslag, de 100 m wisselslag, en 25 m vlinderslag en 100m vrije slag. Achteraf bleek de 100 m wisselslag direct een finale te zijn omdat zij de regel hadden dat als er 5 personen of minder mee deden in 1 serie, het direct een finale was. Dus voor Arjan lag er al meteen een zilveren plak in het verschiet, die vrijdagmorgen uitgereikt zouden worden.

‘s Avonds was de Openingsceremonie in Terni met veel zang (opera) en het binnenbrengen van de vlam, het hijsen van de vlaggen en het uitspreken van “de eed” (jammer genoeg alleen in het Italiaans).

Vrijdag waren de finales van de 25 m vrije slag; voor Linda een 5e plaats. En de 50 m schoolslag met een gouden medaille voor Camilla en Eric en een zilveren voor Linda. Onze supporters (10 stuks !!) hadden met veel oranje artikelen een “Holland House” gemaakt op het terras van het zwembad. ‘s Middag waren we vrij en hebben we een gezellige BBQ bij ouders van een van de zwemmers gehad die een huisje hadden gehuurd in de bergen, samen met alle supporters die mee waren.


De "Holland House" bij het zwembad in Italië.

Zaterdagmorgen was als eerste het estafetteteam aan de beurt voor de 4 x 50 m vrije slag, wat ook gelijk een finale was en dat eindigde in goud! Later de divisioning van de 25 m rug en de 50 m vrije slag. ‘s Middags de finale van de 25 m vlinderslag waar Bart een gouden plak verdiende en ook op de 100 m vrije slag een gouden plak. Zaterdagavond was alweer de sluitingsceremonie op hetzelfde plein als waar de opening ook was. Het was een leuk feest met als hoogtepunt het overhandigen van de vlag en de vlam aan San Marino waar de volgende Special Olympics National Summer Games van Italië zijn.

Op zondagmorgen waren de laatste finales, 25 m rug voor Karin die goud haalde, ondanks een blessure. Op de 50 m vrije slag werd goud gehaald door Eric en Camilla, zilver voor Karin en brons voor Arjan.

’s Middags gingen wij weer terug naar het hotel van de eerste dag, en genoten wij nog na van een geweldige mooi en goed geregeld evenement. Als laatste brachten wij nog even een bezoek aan de watervallen van Terni, met dank aan Silvia die dat had geregeld! Op maandag vlogen wij alweer terug naar Nederland. Het was een geweldige ervaring die we voor geen goud hadden willen missen.

Langs deze weg willen wij al onze sponsoren en mensen die geld binnen hebben gebracht, bedanken voor het mogelijk maken van deze trip, een ervaring om nooit meer te vergeten.