Razende reporter Colin

Het motto van Special Olympics Nederland is changing lives, changing attitudes. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Hieronder vind je het verhaal van de zus van Colin Huigen, ambassadeur van Special Olympics Nederland.

Momenteel zit Colin met de sponsordelegatie van Special Olympics Nederland in Oostenrijk.


Kleine broertjes worden groot. Ook wanneer ze een (verstandelijke) handicap hebben. Het begon al toen we jong waren. Er was een tijd dat ik letterlijk de grote zus was. Totdat Colin begon te groeien en me zo voorbij groeide. En balen dat ik deed! Sindsdien denken mensen vaak dat ik het kleine zusje van hem ben, maar niets is minder waar. Ik ben en blijf zijn grote zus en zijn grote voorbeeld. Althans, dat is me vaak verteld en ik heb zelf ook het gevoel dat ik mijn kleine broertje moet beschermen voor de grote boze wereld.

Kleine broertjes worden echter groot, ook al ben je daar zelf niet klaar voor. Colin begint namelijk steeds meer de wijde wereld in te trekken. In 2011 ging hij naar de Special Olympics World Summer Games in Athene, Griekenland. Colin was toen 17 jaar oud, deed aan atletiek en ging in Athene de 1.500 meter en de estafette lopen en verspringen. Hij ging voor het eerst alleen, zonder mijn moeder of ik, met het vliegtuig en was tijdens zo’n groot evenement onder begeleiding van mensen die ik niet goed kende. Colin had er minder moeite mee dan ik! Kon hij het wel aan? Niks bleek minder waar!

Vroeger, toen ik nog wel groter was, liep Colin altijd weg. Voor je het wist ging hij er als een speer vandoor! Mijn moeder was dan bang dat er iets met hem zou gebeuren, dus moest ik achter hem aan. Ondanks dat ik uit ervaring kan zeggen dat hij echt hard kan lopen, was ik blij verrast dat hij goud won op de 1.500m. Ik was apetrots! Maar in Athene heeft Colin het niet alleen goed gedaan op sportvlak, ook in het algemeen heeft hij zich verder ontwikkeld. Special Olympics heeft hem zeker geholpen in zijn zelfstandigheid!

Colin heeft een vlotte babbel. Daarom heeft hij als lid van de atletencommissie van Special Olympics Nederland de portefeuille PR. Zo heeft hij in 2012 de Beurs van Berlage geopend en is hij een paar keer razende reporter geweest; in 2013 bij het sportgala van Fonds Gehandicaptensport in het Olympisch stadion en in 2014 tijdens de open dag van AFC Ajax. Dat lekkere babbelen van hem kan ook een valkuil zijn. Colin wordt vaak overschat en op straat merken mensen niet gelijk dat hij autisme en een verstandelijke beperking heeft. Het is natuurlijk erg overdreven om het dan maar op zijn voorhoofd te schrijven, maar mensen houden wel meer rekening met je als ze zoiets van je weten. In Athene heeft hij geleerd hoe hij zichzelf rustig kan maken en hoe hij voor zichzelf op moet komen. Dat zijn eigenschappen die dan heel goed van pas komen. We kunnen de wereld helaas niet voor Colin veranderen, maar we kunnen hem wel leren hoe je met de wereld om kan gaan!

Colin is nu als ambassadeur in Oostenrijk voor de World Winter Games. Gelukkig kennen we de mensen die betrokken zijn bij Special Olympics ondertussen wel dus hebben wij er alle vertrouwen in dat het allemaal goed komt. Hij gaat lekker iedereen aanmoedigen en hoopt leuke nieuwe contacten op te doen. Colin ziet het zelf als onderdeel van de weg naar zelfstandig wonen. Ook dat zit er op een gegeven moment aan te komen. Ja, ik moet er aan geloven. Mijn kleine broertje wordt groot.