Woensdag 15 maart

"Alles gute!"

Wat een heerlijk ontbijt, teveel om te kiezen! Sorry als het wat vaak over eten gaat, maar we worden verwend met erg lekker –en veel- eten. Een aantal coaches begon al voorzichtig over een balans dag…maar ja, zoveel gastvrijheid kunnen we toch niet weigeren?

Vandaag werd gekenmerkt door muziek, dans en spel. Op de school in Ilz werden we onder luid applaus ontvangen in een gymzaal vol leerlingen. Na wat korte toespraakjes werden de sporters door de leerlingen ten dans gevraagd: “Kom je met me dansen?” Tegen zo’n uitnodiging zegt toch niemand nee?! Ook tijdens de rondleiding door de school namen de leerlingen de Team NL sporters vaak letterlijk bij de hand. Computerzaal, kluisjes, tafeltennistafel…alles maakte veel indruk. Of zoals twee schaatsers zeiden: “Dit is de mooiste dag van m’n leven.” “Wat een geweldige dag, ik weet niet of ik het droog ga houden.” “Ik hoop nog heel lang alles als herinnering te houden.”

Meer dan 200 soorten chocola
Gisteren al aangekondigd: het bezoek aan de chocoladefabriek, met biologisch en fair trade hoog in het vaandel. En daar was niets teveel over gezegd, wat een feestje! We werden ontvangen door Josef Zotter, de chef him self. En dat gebeurt eigenlijk nooit. Voor de oplettende toeschouwers: met 1 bruine en 1 zwarte schoen; dat bleef ook bij de sporters niet onopgemerkt. Na een korte presentatie mochten we eindelijk los in de fabriek. Een route langs alle soorten chocola was voor ons uitgestippeld: 100% pure cacao, wit, melk, met vruchten of noten, en zelfs met vlees. Michel waarschuwde nog: "We gaan meer dan 200 soorten chocola bekijken, maar ga ze vooral niet allemaal proeven." Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat dit vooral voor een aantal coaches toch best lastig was…

En toen was het tijd voor de lunch. Ook hier werden we weer vergezeld door de leerlingen. De school is een half jaar bezig geweest met alle voorbereidingen voor vandaag. En dat was te merken. Zo ontvingen de sporters in Nederland al persoonlijke brieven en hadden zij vandaag voor de leerlingen een persoonlijke brief of kaart terug. Behalve alle muziek- en dansoptredens hadden ze cadeautjes voor de sporters gemaakt en de school mooi versierd. De leerlingen van 11, 12 jaar waren enorm serieus in het begeleiden van de sporters en dat was ongelooflijk mooi om te zien. Het was de boodschap van Special Olympics ten voeten uit. De leraar van de school probeerde spontaan te regelen dat de leerlingen nog wat langer bij ons zouden blijven. Helaas, muziekschool en andere activiteiten gooiden roet in het eten. Dus eindigde het samenzijn in het restaurant met Oostenrijkse én Nederlandse liedjes en spelletjes, zoals ‘ Hoofd, schouders, knie en teen..’, geen stoelendans maar hoedendans etc. En natuurlijk een uitgebreid afscheid tussen sporters en leerlingen.

Bij de burgemeester in Fürstenfeld
Op weg naar Fürstenfeld, waar we door de burgemeester werden ontvangen op een groot plein. Tijdens de busrit hoorden we een reportage van ons bezoek aan de school op de radio. Volgens onze gastvrouw waren we in de hele regio Steiermark te horen. In zijn toespraak noemde de burgemeester het respect voor alle sporters en wenste hij de Nederlandse sporters veel medailles. Tenzij ze in de finale tegen een Oostenrijkse sporter zouden strijden… Hij vond het ongelooflijk bijzonder dat de World Games in Oostenrijk plaatsvinden en hij waardeerde de openheid en hartelijkheid van de Nederlanders en wenste ons dat ook in de toekomst. De burgemeester gaf als slotwoord: “Jullie zijn het leukste, gezelligste en spontaanste team!” Daar kunnen we voorlopig wel even op teren.

En toen was het tijd voor hiphop en een prachtige dansvoorstelling met witte en zwarte maskers als symbool dat iedereen gelijk is. Gevolgd door een rondwandeling met gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Fürstenfeld. Ook mochten we een kijkje nemen in de raadszaal van het gemeentehuis. Waar de een aandacht schonk aan een kerktoren, zag een ander vooral veel mogelijkheden voor het bouwen van een boomhut. Zo zie je maar weer, ook een rondleiding beleeft iedereen op z’n eigen manier.

Als afsluiting van deze host town dag waren we door de burgemeester uitgenodigd voor het avondeten. Een heerlijk driegangen menu en muziek stonden vanavond centraal. Elke keer als er gedanst mag worden, staat een aantal sporters vooraan. Maar vandaag zag je dat ook de sporters van wie je dat niet direct verwachtte niet achter bleven op de dansvloer of met muzikale optredens. We werden verrast met het nodige ongekend talent. Een van de sporters leverde dat zelfs een fles schnaps op…die houden we natuurlijk nog wel even dicht tot een geschikt moment, lekker thuis in NL.

Alleen maar superlatieven
Indrukwekkend, fantastisch, super, geweldig… en nog veel meer superlatieven. Slechts een korte weergave van de hoofd coaches meeting van vanavond om aan te geven hoe vandaag door iedereen is beleefd.

Heel veel dank aan de leerlingen van NMS ILZ. Het was echt geweldig hoe zij alle sporters vandaag hebben begeleid. Met als speciale vermelding Sofie. Zij heette ons om 9 uur vanochtend al welkom met haar accordeon en twaalf uur later zorgde ze nog steeds voor de muzikale omlijsting. En natuurlijk dank aan de Rotary Club, de Lions, de burgemeester van Fürstenfeld en alle anderen die deze host town dag hebben georganiseerd.

Morgenochtend mogen we een beetje uitslapen: om 8.30 uur worden we aan het ontbijt verwacht. We krijgen een rondtour door Graz, lunchen samen en daarna gaan we splitsen. De schaatsers blijven in Graz, de anderen gaan door naar Schladming / Ramsau / Rohrmoos.